Peaky Blinders, heeft Thomas Shelby echt bestaan?

Peaky Blinders

Wie Peaky Blinders kent weet ook wie Thomas Shelby is in deze serie. Hij is het brein achter een bende in Birmingham, aan het begin van de twintigste eeuw. Het verhaal is gebaseerd op de Peaky Blinders die echt hebben bestaan. De naam Peaky blinders werd al in 1890 in kranten vermeld. Een rivaliserende bende. Geld werd verdient door berovingen, afpersing en met (illegale) weddenschappen op paardenraces. Veel gelijkenissen met de serie dus.

Bestonden Peaky Blinders?

Hebben de Peaky Blinders ongeveer een eeuw geleden nou echt de donkere straten van Birmingham geregeerd? Wat is waar en wat is niet waar? Het begin van de serie Peaky Blinders speelt zich af in 1919. De échte Peaky Blinders waren alleen rond de eeuwwisseling (ca. 1900) in georganiseerd verband actief. Na die periode is Peaky Blinders een term geworden voor mensen die misdaden pleegden. Het tijdstip waarop de serie plaatsvindt is dus al niet helemaal in overeenkomst met de historische feiten.

Maar de bende heeft wel echt bestaan en liet destijds duidelijk zijn sporen achter. Bendeleden maakten indruk, onder andere door hun kledingstijl, die in de serie goed gekopieerd wordt. Ze droegen excentrieke kleding, inclusief de flat cap (peaky). Deze zou ook echt voorzien zijn van een scheermes om te gebruiken in gevechten.

Er is geen bewijs te vinden dat aantoont dat de verhaallijn uit de serie echt zo heeft plaatsgevonden. Maar maakt dat wat uit? Eigenlijk niet, want het is gewoon een topserie. De Peaky Blinders bestonden en de verhalen hadden zomaar gebeurd kunnen zijn.

Wat weten we over Thomas Shelby?

De naam Thomas Shelby is niet de naam van een persoon die echt bestaan heeft. Mannen in zijn positie met dezelfde kledingstijl hebben wel degelijk bestaan, maar de naam Thomas Shelby valt niet te traceren.

Billy Kimber

Billy Kimber is in de serie een rivaal van Thomas Shelby. Van deze man weten we wel dat hij echt heeft bestaand. Tussen 1922 en 1925 werd in de Britse pers veel geschreven over de zogenaamde ‘Racecourse Wars’. Paardenrennen was destijds een sport die steed populairder werd én er ging veel geld in om. Dit was interessant voor criminelen. Billy Kimber was in die tijd echt een topcrimineel. Hij stond aan het hoofd van een bende genaamd The Brummagem Boys, één van de machtigste gangs in en rondom de paardenrennen.

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *