Zelf bier brouwen met een brouwpakket, een leuke avond of een nieuwe hobby?

bierbrouwpakket

Zelf bier brouwen, klinkt erg aantrekkelijk he? Het is nu mogelijk, gewoon thuis. Je kunt online eenvoudig een bierbrouwpakket aanschaffen en thuis laten bezorgen. Plan een avondje vrij in en brouwen maar! Om bier te brouwen heb je geen dure ingewikkelde installaties nodig, hoewel je het huis-tuin-en-keuken brouwen zeker niet moet onderschatten. Wij gingen ermee aan de slag en vermaakten ons prima, we geven je een kijkje in de keuken.

Tripel bier

Wanneer je aan de slag gaat als thuisbrouwer en je eerste eigen batch bier wil creëren zul je een keuze moeten maken. Welk soort bier ga je brouwen? We hebben het geluk dat er tegenwoordig vele biersoorten te krijgen zijn. Niet alleen het traditionele pils, nieuwe speciaalbieren schieten als paddenstoelen uit de grond. Heerlijk! Ook wanneer je gaat brouwen zul je ondervinden dat de mogelijkheden groot zijn. Blond, IPA, Tripel, Dubbel, Witbier en meer! Wij kozen voor een Tripel bierbrouwpakket. Vandaag besteld, morgen in huis en dus begon ons bierbrouwavontuur binnen enkele dagen.

Een goede voorbereiding..

Er zijn meerdere redenen aan te voeren om het boekje dat bij de bierbrouwkit wordt geleverd goed door te lezen voor je aan je brouwproject begint. Reden nummer 1: zo weet je zeker dat je de juiste spullen in huis hebt. Er zijn een aantal zaken die je moet hebben. Grote pannen om in te brouwen, onder andere een trechter en een goede zeef zijn een tools die je nodig zult hebben. Ook een behoorlijk aantal liters bronwater. Dus maak op tijd een boodschappenlijstje en ga langs de supermarkt. Heb je gelijk de kans om begeleidend drinkmateriaal in te slaan om te nuttigen tijdens het brouwen.

Brouwen maar!

Het brouwen zelf neemt best wat tijd in beslag. Reken op een avondvullend programma. Het is aan te raden om versterking in te schakelen want met een paar man weet je uiteraard meer dan alleen. Ondertussen is er tijd genoeg om bijvoorbeeld een kaartje te leggen en wat marktonderzoek te doen. Verdiep je bijvoorbeeld eens in een paar goede speciaalbieren. Zorg wel dat er ten minste één iemand scherp blijft. Je wilt niet dat jou zelf gebrouwen bier in een laatste fase verziekt wordt.

Tijdens het brouwen doorloop je meerdere fases. Temperatuur is een belangrijke factor in het brouwproces. Wanneer je bronwater op de juiste temperatuur is voeg je de mout toe. Je gaat nu maischen. De aroma’s van jouw mengsel zullen zich verspreiden. Wanneer je weleens een bierbrouwerij – of whiskydistilleerderij – hebt bezocht, zul je de geur misschien herkennen. Na het maischen hou je wort over. Er zullen nog een aantal fases volgen. Na nauwkeurig brouwwerk en enkele uren mag je het bier in je vat gieten en deze afsluiten met een luchtslot.

bier maischen in pan
Photo credits: Roderick Jongschaap

Het bier brouwen vereist best wat aandacht en denkwerk. Je doet alles voor een eerste keer. Hoewel er natuurlijk een handleiding is die gemaakt is voor beginners, zal niet alles duidelijk zijn. Nogmaals, een goede voorbereiding hierin is het halve werk. Neem de handleiding, instructies of welk bijgeleverd materiaal je hebt ontvangen meerdere keren door. Verdiep je in de materie, lees erover online. Begin met zoveel mogelijk bagage aan jouw thuisbrouwproject. Zo is de kans van slagen het grootst!

Wachten op het resultaat

zelf bier brouwen
Photo credits: Roderick Jongschaap

Je hebt jouw biertje niet in één dag. Nadat je met het bier aan de slag bent gegaan een de eerste stappen hebt voltooid, zul je even geduld moeten hebben. Het bier moet ongeveer 3 weken gisten voordat het in de fles mag. Op het moment van schrijven is dat de fase waar de eerste Manisfaction-batch in zit. Zodra ons bier klaar is geven we je natuurlijk een update. Wij kunnen in ieder geval niet wachten.

 

Previous ArticleNext Article